Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kadaň setkání pod hvězdnou oblohou

2014-8-30--65--velky-vuz.jpg

30.8.2014 Kadaň - Františkánský klášter a souhvězdí Velký vůz. (Foto JL)

V sobotu 30. srpna 2014 večer se v pěkném a romantickém prostředí zahrad Františkánského kláštera v Kadani konalo setkání pod hvězdnou oblohou s astronomem RNDr. Pavlem Pintrem.  Dle odhadu si více než 80 lidí bez rozdílu věku nenechalo ujít tuto zajímavou akci. Dominantní stavba Františkánského kláštera, ve kterém sídlí městské muzeum v Kadani a ZUŠ dodávala místu setkání těžko popsatelnou, nádhernou a romantickou atmosféru. Samotné zahrady skýtají řadu tmavých míst chráněných před veřejným osvětlením.

2014-8-30--76--cassiopea-a-perseus.jpg

30.8.2014 21:33 Kadaň - souhvězdí Cassiopia a Perseus. (Foto JL)

Přítomní se nenechali odradit nejistým počasím před příchodem další studené fronty. Za svoji trpělivost byli po zásluze odměněni. Obloha se po setmění začala opět rychle projasňovat a tak bylo možné pomocí dalekohledu pozorovat nízko nad jihozápadním obzorem povrch dorůstajícího Měsíce, planety Mars a Saturn. Po západu planet za obzor se středem pozornosti stala viditelná souhvězdí a některé objekty hlubokého vesmíru (DSO).

Pan RNDr. Pavel Pintr se zaujetím vyprávěl o jednotlivých objektech, ukazoval je přímo na noční obloze, nastavoval je postupně do hledáčku svého dalekohledu a přitom ještě stihl trpělivě odpovídat na zvídavé dotazy. Dokázal se tak s přítomnými podělit o tajemství vesmíru, jehož jsme nedílnou součástí. Přítomní pozorně poslouchali a přitom pozorovali nádhernou noční oblohu.

2014-8-30--46-.jpg

Hlavní dalekohledy (na snímku nejsou vidět). Nikdo nepředbíhal, lidé se k sobě chovali pozorně, slušně a ohleduplně. Setkání díky všem přítomným proběhlo v příjemné a pohodové atmosféře.

Veliké poděkování za uskutečnění pozorování patří RNDr. Pavlu Pintrovi. Mockrát děkujeme a těšíme se na další společné setkání pod hvězdnou oblohou. Mé upřímné poděkování náleží i Barunce Š za upozornění na tuto zajímavou akci.  Tyto a další fotografie v plném rozlišení najdete ve fotoalbu Kadaň a astronomie.

 

pracovni-c5-finale.png

Tento článek byl zveřejněn na úvodní straně astronomického serveru - APO

http://www.astronomie.cz/2014/09/setkani-pod-hvezdnou-oblohou-kadane

 

2014-10-2-kadanske-noviny.png

2014-10-2-kadanske-noviny--jl.png

2.10.2014 Kadaňské noviny str.5 - článek JL

...........................................................................................................................

 

Kadaň a Staroměstský orloj

Staroměstský orloj, středověké astronomické hodiny, které patří k nejznámějším památkám Prahy, oslavil ve čtvrtek 9.října 2014 své 604.narozeniny.

2014-10-6--142-.jpg

Královské město Kadaň má od pondělí 6.října 2014 na nábřeží Maxipsa Fíka pod kadaňským hradem umístěnou nádhernou repliku Staroměstského orloje. Dílo vzniklo jako pocta Mikuláši z Kadaně, který se roku 1410 podílel na zdokonalení orloje na radnici Starého Města pražského.

V roce 1410 vytvořil královský hodinář Mikuláš z Kadaně ojedinělý hodinový stroj, který v multikulturním městě, jakým Praha bezesporu byla, umožnil číst čas různými způsoby. To, co se nám zdá složité, bylo ve své době srozumitelné jak pro měšťany německé, české, italské, tak pro židovské obyvatelstvo či kupce ze Španělska, Francie a severu Evropy. Mikuláš z Kadaně orloj vytvořil na základě propočtů mistra matematiky a astronomie na pražské univerzitě Jana Ondřejů, zvaného Šindel, který byl mj. osobním lékařem krále Václava IV. Základem orloje je velký orámovaný kruh, tzv. astroláb, který představuje Zemi a pohled na oblohu. Většina lidí, kteří se dnes před orlojem zastaví, porozumí pouze jednomu ze čtyř časů, které orloj ukazuje.

Více informací najdete na zde: 

www.e-vsudybyl.cz/clanky/600-let-prazskeho-orloje-2595.html

 

2014-10-6--118-.jpg

6.10.2014 13:16 Kadaň - replika Staroměstského orloje. (Foto JL) 

O životě mistra Mikuláše z Kadaně dnes mnoho nevíme. V dobových materiálech je přímých zpráv o něm opravdu jen velmi málo. Narodil se patrně kolem roku 1350. V roce 1410 radní Staroměstské radnice ve svém listě hovoří už přímo o Mikuláši z Kadaně jako o slovutném mistrovi a přísežném mistrovi orloje, který pro obec zhotovil astrolábium. Za tyto služby pro město dostal i příslušnou odměnu.

 

15.září 2010 Kadaň - Odhalení pamětní desky

Město Kadaň věnovalo svému nejslavnějšímu rodáku – mistru Mikuláši z Kadaně bronzovou pamětní desku u příležitosti 600. výročí zhotovení Pražského orloje na Staroměstské radnici v Praze. Slavnostního odhalení před kadaňskou radnicí se konalo ve středu 15. září 2010.

 

www-orloj_eu.jpg

http://www.orloj.eu/cs/deska_kadan.htm

 

Podrobné informace najdete na:

http://www.orloj.eu/cs/home1.htm

http://www.orloj.eu/cs/mikulas_z_kadane.htm

Geometrie astrolábu pražského orloje http://mx.ujf.cas.cz/hor/calc

Digitální model (zobrazí aktuální vzhled orloje)  http://mx.ujf.cas.cz/hor/index.html

 

9.října 2010 jsme měli možnost vidět v Praze na orloji unikátní projekt (video-mapping).

Podívejte se na oficiální video v HD kvalitě na této adrese:  

 www.youtube.com/watch

 

kadan-fotokrouzek--tom-k-2014-c9.jpg

Královské město Kadaň (Foto: Tom K. Fotokroužek08 Kadaň)

www.fotokrouzek08.cz/index.php/nggallery/thumbnails

 

pracovni-c3-finale.png

Tento článek byl zveřejněn na úvodní straně astronomického serveru - APO

http://www.astronomie.cz/2014/11/replika-staromestskeho-orloje-v-kadani

...........................................................................................................................

 

Kadaň - Kirwitzerův den

18-10--131-.jpg

18.10.2014 Kadaň - RNDr. Pavel Pintr, Ph.D. 

V sobotu 18.října 2014 od 14:00 hod ve Františkánském klášteře v Kadani proběhla velmi zajímavá přednáška na téma Extrasolární systémy, cizí světy a možný život. Nejaktuálnější informace a objevy v tomto oboru astronomie. Přednášejícím byl pan RNDr.Pavel Pintr Ph.D.

18-10--171-.jpg

18.10.2014 Kadaň - Františkánský klášter. (Foto JL)

...........................................................................................................................

2015  Kadaň autobus MHD

2015-kadan--mhd.jpg

Na linkách MHD v Kadani jezdí od nového roku 2015 pěkný autobus. Propaguje městskou památkovou rezervaci a královské město Kadaň. Na snímku autobus s upoutávkou na nádherné astronomické dílo, jehož replika stojí v Kadani na nábřeží.

...........................................................................................................................

 

Kadaň setkání pod hvězdnou oblohou

V pátek 20. března 2015 večer se v zahradách Františkánského kláštera v Kadani konalo další příjemné setkání s astronomem RNDr. Pavlem Pintrem. Díky přátelům, které v tomto městě mám, jsem se o plánované astronomické akci dozvěděl včas.

Večerní příjezd vlakem do královského města Kadaně je pro mne vždy srdeční záležitostí. Okamžitě po příjezdu na malé nádražíčko Kadaň předměstí jsem rozložil stativ, připojil fotoaparát a začal fotit. Sotva jsem popošel o několik metrů dál do Věžní ulice (kde na vás dýchne tajemství z knih Jaroslava Foglara) a už jsem znova rozkládal stativ a fotil tentokrát již k obzoru se pomalu sklánějící Večernici (Venuši). 

2015-3-20--38--zapada-venuse.jpg

20.3.2015 Kadaň Františkánský klášter - zapadající Venuše. (Foto JL)

Večerní setkání začalo pouhé tři hodiny před tím, než astronomické jaro převzalo od zimy vládu nad krajinou. Krátce před 20. hodinou večer se začali scházet první lidé v zahradách kláštera. RNDr. Pavel Pintr používal mikrofon a díky tomu jeho slova slyšeli i lidé, kteří nestáli v jeho bezprostřední blízkosti. Je nádherné se zaposlouchat do slov profesionálního astronoma, který se ve svém volnu a zcela zdarma dokáže o své znalosti a zkušenosti podělit se zájemci z řad veřejnosti. A tak i tento večer RNDr. Pavel Pintr velmi podrobně a se zájmem popisoval objekty blízkého i vzdáleného vesmíru. Některé z těchto objektů okamžitě nastavoval ve svém dalekohledu a umožnil postupně všem přítomným zájemcům pohlédnout do nádherných a nekonečných hlubin vesmíru, jehož jsme nedílnou součástí.

RNDr. P. Pintr trpělivě odpovídal na celou řadu dotazů z různých oborů astronomie. A některé otázky byly opravdu záludné. Mezitím se celá noční obloha pomaličku pootočila o 30o a to je jasný důkaz, že se nachýlil čas a uplynuly již dvě hodiny společně strávené pod hvězdnou oblohou. Někteří lidé postupně odcházeli, ale vždy nezapomněli do ticha noci vyslovit kouzelné slůvko – Děkujeme

2015-3-20--47--zapada-venuse.jpg

Mezitím ještě nějací lidé naopak přicházeli a byli rádi, že stihnou ještě chvilku pod noční oblohou s astronomem. A pan Pintr opět trpělivě zopakoval nově příchozím informace, které již ten večer zazněly. Opět nastavil objekt do dalekohledu a umožnil nově příchozím pohled na Jupiter, mlhovinu v Orionu atd. Díky jasné obloze se postupně pomaličku ochlazovalo. Vždyť to mnozí známe z nocí strávených pod hvězdami na letních táborech, kde jsme prožívali svá dobrodružství spolu s knihami Jaroslava Foglara.

Je málo vědeckých oborů, které jsou tak otevřené nám amatérům, jako je astronomie. Tak proč toho nevyužít a nepodělit se s ostatními?  Pan RNDr. Pavel Pintr se dokáže ve svém volném čase nezištně podělit o tento nádherný vědní obor. A za to mu patří velké poděkování.

2015-3-20--84--kadan-predmesti.jpg

I já jsem se rozloučil podáním ruky a kouzelným slůvkem – Děkuji. Děkuji za sebe a za všechny přítomné. Mé upřímné poděkování náleží i Barunce Š, která mne včas upozornila na setkání s tímto astronomem. Už nyní se spolu s ostatními těším na další společné setkání v romantických zahradách Františkánského kláštera v Kadani.

Více fotografií najdete zde ve fotoalbu Kadaň a astronomie

 

2015-4-2-kadanske-noviny.jpg

 

2015-4-2-kn--jl-clanek.jpg

2.4.2015 Kadaňské noviny

 

Jaroslav Landa DiS.

Czech Astronomical Society