Jdi na obsah Jdi na menu
 


21.května 2015  letiště Praha - CATC

exkurze-v-catc.jpg

Po vedením p.uč. Jaroslava Landy DiS. (Fyzikaa p.uč.Mgr. Davida Chamuly  jsme navštívili  výcvikové středisko (Czech Aviation Training Centre) určené pro výcvik pilotů a stevardek. 

2015-5-21-cats.jpg

Náš průvodce měl pro náš obdiv k letadlům pochopení. Podrobně nás seznámil s provozem a náplní Czech Aviation Training Centre (CATC). Umožnil nám alespoň v krátkosti nahlédnout do zajímavé, ale náročné práce pilotů, palubních průvodčí a dalšího leteckého personálu.

082.jpg

Prohlédli jsme si výcvikové prostory a jednotlivé trenažéry určené pro odbornou přípravu a simulaci neobvyklých situací za letu, přistání či startu. Většina přítomných využila možnost vyzkoušet si rychlé nouzové opuštění letadla v případě mimořádné události.

016.jpg

Čas vymezený pro naši exkurzi nám v příjemné společnosti neskutečně rychle utekl. Možná, že někteří z nás v budoucnu do tohoto výcvikového střediska zamíří, aby si splnili svůj sen… 

  .........................................................................................................................

letiště Praha - Ruzyně

O několik minut později jsme po vstupní bezpečnostní prohlídce zahájili naši druhu exkurzi - na letišti Praha Ruzyně. Náš průvodce (bývalý pilot ČSA) nás podrobně seznámil s provozem na letišti Praha Ruzyně, s prací pozemního personálu a dalších nezbytných služeb nutných k bezpečnému a pohodlnému provozu letadel. 

Měli jsme možnost z bezprostřední blízkosti pozorovat navedení letadla na stojánku pomocí služby Follow-me, odbavování letadel, přípravu na další let, vytlačení letadla ze stojánky, pojíždění letadel, přistání a starty jednotlivých letadel, včetně prohlídky haly ve které se provádí údržba a opravy letadel na letišti Praha Ruzyně.

177.jpg

Kouzelný okamžik nastal, když jsme pozorovali konečné navedení letadla Airbus A320 společnosti easyJet na stojánku. Z bezprostřední blízkosti jsme přivítali Airbus upřímným zamáváním na pozdrav. Odpověď přišla nečekaně a okamžitě. Přímo z pilotní kabiny tohoto letadla nám přes čelní okno zamával kapitán letadla a pozdravil nás krátkým rozsvícením světel na předním podvozku. Bylo to příjemné překvapení a poděkování za přivítání. Je vidět, že láska a obdiv k letadlům spojuje lidi z různých zemí bez rozdílu věku i pohlaví.

222.jpg

Měli jsme možnost sledovat několik startů letadel. Ale čas vymezený pro naši exkurzi nám mezi „letadélky“ neskutečně rychle utekl. Následovalo krátké a upřímné rozloučení. Určitě si na práci těchto lidí vzpomeneme, až budeme příště nasedat do letadla, které nás na svých křídlech odnese vstříc vytouženým dálkám. Mockrát děkujeme a těšíme se.

 

kn.png

http://www.kadanskenoviny.cz/files/KN-2015_14_web.pdf

Celý článek najdete v Kadaňských novinách č.14 z 23.7.2015

  .........................................................................................................................

 

8.června 2009  letiště Praha - Ruzyně

Milovníci letadel a nevšedních zážitků měli možnost seznámit se se zákulisím našeho největšího letiště v ČR. Exkurzi v rámci vyučování fyziky připravil p.uč. Jaroslav Landa DiS. 

8-6-09-letiste-ruzyne-035.jpg

Samotnému odjezdu ze školy předcházelo poučení o bezpečnosti, prezentace o letišti, odbavení na terminálu a seznámení s posádkou „našeho (letadla) A 320". Na pozici ŘLP zasedl p.uč. Jaroslav Landa DiS. a po jeho pravé ruce seděl zkušený první pilot p.uč. Mgr. David Chamula. Dále k nám do letadla přistoupil technický delegát cestovní kanceláře a na samotném letišti se k "posádce" připojila vedoucí cestovní kanceláře a místní průvodkyně. 

8-6-09-letiste-ruzyne-024.jpg

Seznámili jsme se s nejlepším letištěm oceněným dle prestižní celosvětové ankety mezi cestujícími World Airport Awards 2007. Viděli jsme provoz na odbavovacích plochách letiště, seznámili jsme se s dráhovým systémem, dostali jsme se do blízkosti samotných letadel. Viděli jsme starty a přistání různých typů letadel, poznali jsme nové letecké společnosti, které si zvolily Prahu jako cílovou destinaci. 


8-6-09-293.jpg

Navštívili jsme také základnu hasičského záchranného sboru. Měli jsme tak možnost seznámit se a poznat speciální techniku, kterou vyrábí Rakouská firma Rosenbauer na objednávku.

 

8-6-09-letiste-ruzyne-280.jpg


Snad nejkrásnější okamžik nastal, když jsme stáli těsně vedle mohutného letadla letecké společnosti Air France, které bylo připraveno k pojíždění na start. V okamžiku, kdy mohutné letadlo začalo pomalu pojíždět po odbavovací ploše, někdo z nás zamával. A z okének tohoto mohutného letadla nám začali mnozí cestující mávat na pozdrav. Jako by se chtěli rozloučit nejen  s námi ale i s celou Českou republikou.

8-6-09-letiste-ruzyne-435.jpg


V tom okamžiku se asi řada z nás krátce zasnila a zatoužila sedět v tomto letadle... Odletět vstříc nekonečným dálkám, kde moře splývá s obzorem. Vstříc dalekým zemím. Stejně tak jako naši cestovatelé Hanzelka a Zikmund, jejichž výstavu jsme zhlédli v terminálu letiště.

 

Dlouho jsme se dívali za letadlem Air France, které nás tak pěkně okouzlilo.

Tak šťastnou cestu...

A někdy příště na shledanou.

 

Jaroslav Landa DiS.