Jdi na obsah Jdi na menu
 


Světový kosmický týden

Světový kosmický týden (World Space Week - WSW) vyhlašuje Organizace spojených národů od roku 1999 jako připomenutí dvou významných mezníků v dějinách kosmonautiky: 1) vypuštění první umělé družice světa Sputnik 1 dne 4.10.1957 a 2) podpisu Mezinárodní úmluvy o mírovém využívání kosmu a kosmických těles 10.10.1967.

Česká republika se akcí Světového kosmického týdne účastní od roku 2002, kdy se koordinace všech národních aktivit ujala tehdy nově vznikající Česká kosmická kancelář (CSO).  Ještě v témže roce byla ČR vyhlášena, jako nejaktivnější nově zapojený stát. Od roku 2007 se kroužek astronomie pod vedením Jaroslava Landy DiS. zapojujeme do projektu WSW.

Cíle projektu: 
  • Probudit v dětech zájem o vzdělávání, moderní vědu a techniku
  • Podporovat instituce při jejich zapojení do kosmických programů
  • Informovat veřejnost o výhodách, které jim přináší kosmický výzkum
  • Seznámit veřejnost s úspěchy, kterých lidstvo dosáhlo při dobývání vesmíru

39-dsc_8436.jpg

Jeden ze snímků prezentace JL připomínající úspěchy lidstva

Každoroční účastí v tomto mezinárodním projektu podporujeme u našich dětí zvídavost a vhodně je motivujeme k dalšímu vzdělávání především v předmětu fyzika, zeměpis, dějepis, matematika, cizí jazyk atd. se zaměřením na netradiční pohled na kosmonautiku a její přesahy do dalších věd. Projekt SKT umožní dětem aktivní zapojení do soutěží a netradiční poznání dějin vědy a techniky. 

Chceme ukázat, že kosmonautika zcela běžně přispívá k našemu každodennímu životu. Výsledky, kterých bylo dosaženo, by se neobešly bez chytrých, vzdělaných a pracovitých lidí. Česká republika měla a má v kosmonautice (i astronomii) velmi dobré jméno, i když se o úspěších našich techniků a vědců nedozvídáme z každodenních hlavních zpravodajských relací. Úspěchy ČR v oboru astronomie a kosmonautiky byly zhodnoceny přijetím do nejvyšší odborné světové elity. V oboru astronomie se naše Česká republika stala členem ESO (Evropská jižní observatoř). V oboru kosmonautiky byla ČR přijata do ESA (Evropská vesmírná agentura).

http://www.eso-cz.cz

http://www.esa.int/esaCP/Czech.html

6-11-09-skt---ckk-093.jpg

M.Halousek z České kosmické kanceláře při besedě se žáky

6-11-09-skt---ckk-053.jpg

Hosté z České kosmické kanceláře

Výrazným oceněním zásluh práce českých popularizátorů kosmonautiky bylo i zařazení české studentky Veroniky Šímové do devítičlenné mezinárodní posádky, která si v říjnu 2007, u příležitosti 50.výročí zahájení kosmické éry lidstva (WSW 2007), vyzkoušela simulovaný stav beztíže při parabolickém letu ve speciálně upraveném letadle Zero-G.

Do aktivit Světového kosmického týdne se každoročně v České republice zapojují hvězdárny, planetária, školy, kroužky a další organizace. V roce 2007 to bylo 27 organizátorů, jejichž akcí se zúčastnilo přes 10 250 návštěvníků. Česká kosmická kancelář informuje o všech těchto akcích a následně zpracovává souhrnnou zprávu pro celosvětového organizátora SKT – americkou neziskovou organizaci Spaceweek International Association z Houstonu, která vydává závěrečnou zprávu pro Úřad Organizace spojených národů ve Vídni. 

17-10-08-skt-2008---7-.jpg

Budoucí vědci, technici, lékaři, konstruktéři...

Kosmonautika má pevné místo v životě lidí na naší planetě. Setkáváme se s ní prakticky každý den, i když to většina z nás ani nevnímá (předpověď počasí, satelitní televizní, rozhlasové a datové přenosy, nové materiály, vědecký výzkum, internet, radiokomunikace, navigace, atd.). Světový kosmický týden ukazuje především mladým lidem, že kosmonautika je zajímavý a poutavý obor, plný překvapení a nových možností. 

15-dsc_8369.jpgOdpoledne přišli i rodiče 

47-dsc_8409.jpgOdpoledne přišli i rodiče

...........................................................................................................................

logo--kadanske-noviny.png

Kadaňské noviny otiskly článek o naší účasti v projektu SKT 2008.

banner-apo.png

Astronomický server - Amatérská prohlídka oblohy( APO) zveřejnil článek o naší akci. 

 

Článek zveřejněný na internetových stránkách České kosmické kanceláře (CSO) přebírají i významné internetové stránky České astronomické společnosti.

http://www.astro.cz/clanek/3838

...........................................................................................................................

 

World Space Week 2008

Česká republika na prvním místě...

 

3.7.2009 náš kroužek získal poděkování od České kosmické kanceláře. Svojí účastí v WSW 2008 jsme přispěli k získání prvního místa (v počtu akcí) pro Českou republiku. Naše škola  (a město) je díky práci našeho kroužku astronomie jmenována na internetových stránkách České kosmické kanceláře a je jmenována i v závěrečné zprávě WSW ve Vídni 2009.

wsw-2013_poster_final_medium_rez.jpgskt-2014-poster-final.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

skt-2015.jpg

Náš kroužek astronomie se pravidelně zapojuje do projektu WSW

 

Jaroslav Landa DiS.

Czech Astronomical Society